Topduif “Jada” van Johan Vink uit Balk zegevierde op snikhete Orange

Een ieder, die zijn of haar duiven inkorfde voor Orange, kon op twee vingers uitrekenen dat onze duiven een extreme hitte moesten trotseren, daar hoef je niet de weervrouw Helga van Leur voor te heten. Tevens toonden de weersverwachtingen op de dag van lossing heftige onweersbuien in België en Zuid- Nederland, waarbij westenwind en oostenwind elkaar kruisten. Deze mix van ongunstige factoren zorgden voor een traag verloop, alleen de allersterkste en in top forme verkerende duiven konden zich in het snuitje van de uitslag plaatsen. Slechts één VNCC duif (Harold Zwiers) slaagde er in om op de dag van de lossing haar hok te bereiken. Voor de mensen met nog meer afstand kon men alleen met nachtvliegers winnen.

Johan Vink uit Balk bezit zo’n toppertje, deze vale duivin van 2014 arriveerde bij het ochtendkieken om 05.37. Hieruit blijkt dat deze duivin de nacht niet heeft stilgezeten. Haar snelheid lag op 1068 m/m en hiermee werd ze de snelste duif in de VNCC van een kleine 1000 duiven en in sector 4 de 1e van 788 duiven. Dit is niet haar eerste kopprijs, deze duivin (zie foto) heeft daarnaast de volgende prestaties op haar naam staan: 2e S4 Orange 2017, 4e S4 Orange 2018, 91e S4 St.Vincent 2018, 53e S4 St.Vincent 2019. Ook haar kweekwaarde lijkt interessant te worden, zij is namelijk de moeder van de 4e S4 Periqueux 2016. Het was nog even de vraag of Johan haar wel zou zetten voor Orange. De vader van Johan had zo zijn bedenkingen, het zou toch eeuwig zonde zijn als zij nu werd verspeeld. Echter Johan had haar in de hand genomen en bemerkte een optimale spierspanning en haar houding straalde één en al kracht en gezondheid uit. Nee, thuishouden gebeurt na Orange, waar ze al zo succesvol op had gevlogen. Tevens had Johan nu een 3 daagse jonkie bij haar liggen en was ze zeer fel op haar nestje. Haar topprestatie bewijst het gelijk van Johan, ken je duiven!

Deze duivin heeft als vader de “Dikke Rode”, een rechtstreekse doffer van de comb. Meulman ( Zevenaar). Beide grootouders van vaderskant hebben zich bewezen door prestaties, want Johan wil geen stamboomduiven. Als er wordt bijgekocht moeten de duiven afstammen van prestatieduiven, liefst Teletekst-duiven. De moeder van Jada is een rechtstreekse Jellema (lijn inteelt Orion x Mirna). Zij vloog zelf een 80e NU Montpellier in 2011.Als je Jada in de hand neemt, dan valt het volgende te benoemen: sterk, smalle rug, zoals Jelle Jellema ze graag ziet. Qua grootte middelmatig maar in evenwicht, waarbij haar vleugels in de juiste verhouding staan voor duiven die goed met kopwind komen, al was haar pennenstand niet optimaal. Haar stuit, kort maar niet geheel gesloten, maar dat zie je veel bij wat oudere duivinnen. Ze gaf duidelijk wringend aan weer naar haar jong te willen en de pluim was opmerkelijk zacht. Dit laatste wijdt Johan aan de kwaliteit van zijn hok. Toen Johan een aantal jaren verhuisde naar Balk was het de bedoeling om het oude hok mee te verhuizen. Voordat dit zou gebeuren werd er tijdelijk met gazen panelen en golfplaten een soort onderkomen gecreëerd voor de duiven.

Johan bemerkte in die overgangsperiode dat zijn duiven veel zachter werden qua pluim en besloot het tijdelijke concept van zijn duivenhok om te zetten in een blijvend, mede omdat zijn oude hok niet geplaatst kon worden op het nieuwe adres. Het hok heeft een open voorfront (zie foto) en bij perioden van koude winden (tot ongeveer eind april) worden er doorzichtige platen in het voorfront gezet. Onder en boven resteert nog een smalle luchtdoorlatende opening. Bij warme dagen kan Johan gemakkelijk het voorfront aanpassen en zijn duiven vertellen wel of hij het juiste doet. Het hok heeft veel weg van een Martin van Zon hok. Voor, een soort inpandige ren en daarachter de broedhokken. De hokken bezitten een diepte van ongeveer 5 meter, verluchting gaat via doorzichtige golfplaten ( je ruikt geen duivenlucht), zodat erg geen sprake is van het doosmodel. Bij hoge temperaturen heeft Johan de mogelijkheid om de doorzichtige golfplaten af te schermen met behulp van een verticaal rolgordijn. Zo voorkomt hij te hoge temperatuur in het hok, waardoor het verbranden van zuurstof wordt voorkomen en het teruglopen van prestaties . Het hok heeft een rommelige, maar gezellige inrichting, duiven kunnen op verschillende plekken broeden ( zie foto). In het verleden heeft Johan een jaar stro op het hok gehad, maar de prestaties liepen zienderogen terug. De lucht zat vol stof, dus weg er mee.

Bij Johan ligt de prioriteit bij het hok, zonder dit komt de kwaliteit van de duiven niet tot ontwikkeling. Beide zaken moeten optimaal zijn en dan is het aan de liefhebber om er wat mee te doen. Om de duiven goed voor te bereiden op de zware fond worden ze zoveel mogelijk gespeeld op de programmavluchten. Jaarlingen krijgen twee fondvluchten ( onder de 1000 km) voor hun kiezen, namelijk Periqueux en Bergerac. Vorig jaar was een tropenjaar en koos Johan er voor om alleen Periqueux met een deel van de jaarlingen te spelen, echter het resultaat van dit jaar viel tegen. Vandaar dat alle jaarlingen weer tweekeer mee moeten. Er wordt niet gekeken naar prijzen, goed terugkomen en fysiek oké blijven, zijn de maatstaven om te mogen overwinteren. Twee/drie jarigen moeten aan de bak ( boven de 1000 km), maar bij nestspel is tweekeer mee al behoorlijk, drie is een uitzondering. Selectie gebeurt veelal via de mand, weinig excuses om niet ingekorfd te worden, maar wel eerlijk blijven. Een duif meegeven die er niet klaar voor is, gebeurt niet! Echter voor wandelaars is geen plaats. In het seizoen wordt er veel tijd gestoken in de duiven. Karin, de levenspartner van Johan, zorgt voor de duiven als Johan van huis is, maar na het werk spendeert Johan in het hoogseizoen veel tijd van de avond aan zijn duiven. Soms een tikkeltje te veel, vindt Karin.

Is het seizoen ten einde, dan gaat het losjes, veel blijheid en vrijheid en wordt er weinig met de duiven gedaan. Er is dan sprake van lekker op je gemak duiven houden. In de duivensport heb je elk jaar wel weer een soort hype. Johan doet hier niet aan mee, hij blijft bij zijn systeem en laat zich niet meeslepen, want het loopt toch prima. Wat wel gebeurt, overgebleven groente uit de keuken wordt in een blender fijngemalen en gaat naar de duiven, ze zijn er gek op. Ongeveer 4 dagen voor een grote vlucht krijgen de duiven in potjes gemalen pinda’s vermengt met Tovo en snoepzaad. Deze liefhebber hanteert de volle bak methode. Karin, let op werkdagen of er nog wat bijgevoerd moet worden. Bij deze liefhebber vindt men geen kweekhok. Johan kweekt samen met Jos te Dorsthorst wonende te Didam. Jos hanteert het lijnensysteem en speelt zelf ook met duiven. Daarnaast heeft Johan ook nog een aantal vastzitters bij zijn vader, die hem met raad en daad bijstaat. Jaarlijks worden 80 jongen afgezet en op dit moment zijn er nog een 75 aanwezig. Met de jongen wordt niks gedaan, groeien, gezond blijven en vliegduif worden is hier het motto. Alles zoveel mogelijk natuurlijk houden. Dit jaar even 4 dagen adenovirus gehad, maar dierenarts Nanne Wolff had Ornisol meegegeven en voorbij was het.

Johan doe jij nog iets extra’s? Ja, wat is extra? Mijn werkplek ligt ongeveer 50 km van mijn woonhuis en in de laatste week voor de fondvlucht neem ik duiven 2 á 3 keermee om ze even te laten trainen. Wel wordt er gekeken naar het weer, hier wordt geen onnodige risico’s mee gelopen. Als mijn duiven van een fondvlucht terugkomen, mogen ze 3 dagen niet meetrainen met de thuisblijvers, ze moeten dan rusten, want het tempo van de thuisblijvers ligt te hoog en dit werkt in het nadeel van de terugkomers. Toekomstplannen? Jada gaat op de kweek. Er wordt nu een poging gedaan tot samenkweek met een doffer van Jelle Jellema. Maar kweken is iets anders dan vliegen. Halfbroers/zusters van Jada vliegen lang niet zo hard. Mogelijk lukt een koppeling nog uit de moeder van Jada (11 jaar oud) x haar vader, wie weet. Wel moet ik oppassen om haar niet te verkassen. Dit jaar zat Jada bij mijn vader voor een koppeltje jongen, echter zij weigerde volledig en gaf voortdurend aan terug naar haar hok te willen. De goede duiven bezitten vaak ook een eigen willetje en daar moet je rekening mee houden.

Reporter: Klaas Mulder ( klaas.bb56@kpnmail.nl)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *