Harrie Kalter uit IJsselmuiden winnaar van zowel nationaal als internationaal Pau ZLU

De start van het nieuwe seizoen liet even op zich wachten door het wereldwijd uitbreken van het Corona virus. Om evenementen te kunnen organiseren moest er in alle landen op alle vlakken gewerkt worden aan protocollen en richtlijnen. Dit gold ook voor de duivensport. Voor de liefhebbers en inzetlokalen en zeker de Nationale Inkorf Centra betekende dit extra werk en aandacht om alles volgens protocol uit te voeren en goed te laten verlopen om de liefhebbers te beschermen tegen dit virus. Voor de fondliefhebbers was het wikken en wegen om vooraf aan diverse vluchten te kunnen deelnemen en hun duiven toch voldoende kilometers onder de vleugels te schuiven om goed voorbereid aan de grote wedstrijden te kunnen beginnen. Wedvluchten van elke categorie moesten er op het programma komen om uiteindelijk alle liefhebbers toch spel te kunnen bieden. Dit betekent dat er soms weekenden bij zijn met een overvol wedvlucht agenda.

Het Internationale ZLU-fondprogramma 2020 startte met de klassieker Pau, ingericht door La Colombe Joyeuse te Brussel. Deze wedvlucht kende internationaal een toename van liefst 1.057 duiven. Nu waren het er in totaal 13.176. In Nederland werden er liefst 481 duiven meer ingekorfd en bracht men het totaal aantal duiven op 4.266. Helaas was het weer op vrijdag 17 juli op de losplaats en vluchtlijn niet van dien aard dat het verantwoord was om de duiven te lossen. Donkere wolken en motregen deed de inrichter besluiten om het lossen uit te stellen naar zaterdag 18 juli. Zaterdag was het weer op de losplaats prima. Wolkeloos en windstil. Ook op de vluchtlijn beduidend beter met een zwakke wind, beginnend uit het noord-oosten en verder op de vluchtlijn ruimend van zuid-west naar west. Om 7.15 uur klonk dan het startsein en 13.176 duiven kozen het luchtruim.

Veel liefhebbers schakelden tegen de avond een mediakanaal in om te zien hoe laat in Noord-Frankrijk de eerste duiven zouden arriveren. Vanaf dan kon men gaan rekenen hoe laat er in Nederland een duif zou kunnen arriveren. De klok wees 18.12 uur toen Claude Thil uit het Franse Soissons, gelegen aan de rivier de Aisne even ten noord-oosten van Parijs, een duif klokte op een afstand van 731 km. Dit zou een snelheid geven van 1111 m/min. Het rekenen kon beginnen. Zou er nog een of meerdere duiven voor de neutralisatietijd (22.19 uur) in Nederland gemeld worden? In België verscheen de eerste geklokte duif op de site van de KBDB om 20.21 uur. Deze werd gemeld door Bert van den Berghe uit Wortegem-Petegem in Oost-Vlaanderen op een afstand van 888 km. Snelheid 1130 m/min. In België werd Bert van den Berghe nationaal winnaar. In Duitsland klokte Arthur en Rainer Spang uit Völklingen, in het Saarland, om 20.54 uur op 859 km. Snelheid 1049 m/min. Zij werden in Duitsland nationaal winnaar.

In Nederland werd het in spanning afwachten op de eerste duiven. Rond de klok van 22 uur kwam de eerste melding binnen. Martin de Poorter uit het Zeeuws- Vlaanderse Sluis klokte om 21.58 uur op 931 km. Dit gaf een snelheid van 1054 m/min. Alleen in Zeeland kwamen er die avond vijf duiven door, waarvan er vier thuishoorden bij Martin de Poorter. Hij klokte verder om 22.06, 22.24 en om 22.47 uur. Joop Duinkerke uit Wemeldinge, gelegen op Zuid-Beveland aan de Oosterschelde was de vijfde gemelde duif. Joop klokte om 22.18 uur op 1071 km. Dit zou een snelheid geven van 1071 m/min. Nationaal en ook Internationaal winnaar werd uiteindelijk Harrie Kalter uit IJsselmuiden, een dorp in de gemeente Kampen in Overijssel. Harrie klokte zondag morgen om 6.14 uur op een afstand van 1131 km. Winnende snelheid werd 1149 m/min. We gaan de winnares en haar eigenaar aan de lezers voorstellen.

Verrast door de vroege aankomst.

Harrie had voor deze eerste ZLU-klassieker 27 nestduiven ingemand. Allen zaten te broeden op eitjes van ca. 10 tot 12 dagen. Hij wist van de aankomsten in Zeeland op zaterdag avond. Om half vijf was hij al uit bed om nog even de melding sites te raadplegen. Op de site van de Fondunie 2000 zag hij dat Tim Hage uit Woerden om 6.12 uur gepakt had en door zijn hoofd ging het dat hij toch voor 7 uur moest pakken om vroeg te zitten. Amper gelezen of hij zag een duif aankomen zetten en op de klep van de jaarlingen landden. Deze hadden een dag eerder een dagfondvlucht gevlogen en Harrie dacht dat het nog een nakomer was. Doch al snel kwam ze naar de klep van de oude duiven en Harrie bemerkte dat het een duif van Pau was. Dat was even schrikken en het hart ging een paar slagen sneller kloppen. Na het meldden in het NIC Putten verscheen hij al snel aan de kop van de meldlijsten. Het werden spannende uurtjes. Zou het….. Toen kwam het verlossende telefoontje van de ZLU. De nationale en internationale overwinning was een feit. Wie had dat kunnen bedenken. Al snel kwamen er van alle kanten telefoontjes met felicitaties en werd het voor Harrie een hectische dag. Van de volgende aankomsten heeft hij er maar weinig gezien zo‘n drukte was het. Ongelofelijk. Verdere aankomsten 8 u49 – 8u57, 9u17 – 9u21 (2x) – 9u43 – 10u05 – 10u08 (2x) – 10u10 – 10u15 – 10u26 – 10u37 – 10u46 – 10u49 en tot 11.30 zaten er 18 in de klok. In de Fondunie 2000 stonden ze allen binnen het aantal te melden duiven en dit waren dus 18 prijzen tegen 1.491 duiven.

Duivin “Kaysha”, 1ste Nationaal en 1ste Internationaal Pau ZLU.
Het was een kras duivin met de mooie naam “Kaysha”, de naam van zijn 5-jarige kleindochter welke in Ghana woont, en ze draagt ringnummer Nl18- 1481878. Zij was het die alle eer en belangstelling naar IJsselmuiden bracht. Ze zat bij het inmanden voor Pau op eitjes van ca. 10 dagen te broeden en Harrie had haar de laatste dagen een extra eitje in de schotel gelegd. Wellicht de motivatie om te gaan voor de overwinning. Haar vader is “De zoon Super Barca 621″ afkomstig van de combinatie Michel Verwey en Peter de Haan uit Mijdrecht. De “Super Barca 621″ vloog o.a. een 9de Nat. Perpignan, 15de Nat. Barcelona enz. Werd in 2009 Asduif 4 jaar over Perpignan bij de Gebr. Jacobs uit Nes aan de Amstel. Moeder is een dochter van “Icarus”, welke Mark van den Berg uit IJsselmuiden kreeg van Arjan Beens, Genemuiden (soort Jellema) x “Christy” van Mark van den Berg. “Christy” vloog o.a. 1ste NPO Oranje (2.058 d.). Pau was haar debuut op de grote fondvluchten. Als jaarling had ze alleen enkele dagfondvluchten gevlogen. Gezien haar afkomst en prestatie zal ze in de toekomst thuisblijven en naar het kweekhok verhuizen.

Duivensport een deel van zijn leven.
Harrie (60) is getrouwd met Renée en heeft twee kinderen en twee kleinkinderen. Meer dan 30 jaar heeft hij samen met twee broers een tuinbouwbedrijf gerund welk komkommers voor de consumptie teelde. Sedert 2016 is het bedrijf verkocht en nu heeft Harrie meer tijd ter beschikking om zich met zijn hobby bezig te houden. Hij was amper 8 jaar oud toen hij in de ban van de duiven raakte. In de familie van zijn vaderskant zaten diverse duivenmelkers en zijn oom Ad zorgde dat hij zijn eerste duifjes kreeg. Vader Willem was ook geïnteresseerd in de duiven van Harrie en hielp hem mee met het verzorgen. De omgang met de duiven is voor Harrie de motor van de duivensport en als daaruit dan mooie prestaties vloeien is dat de kers op de taart. Ook echtgenote Renée heeft graag dieren om haar heen en ze help Harrie graag even als deze verhinderd is.

Hokken op de schuur
In de loop van zijn duiven carrière is Harrie diverse keren verhuist en dit betekende steeds weer opnieuw starten. Sedert het bedrijf verkocht is en gestopt met werken, verhuisde hij een eindje verderop naar de Hartogstraat en bouwde boven op de schuur een hokinstallatie, zijn zolderhok. Het is verdeeld in 8 afdelingen waarvan er vier bestemd zijn voor de oude duiven. Op de overige afdelingen zijn de kweekduiven en de jonge duiven ondergebracht. Ook is er een ruimte voor opslag van manden, voer etc. De schuiven in het plafond van de vliegafdelingen zijn nagenoeg dicht en via een verstelbaar raam aan de voorzijde komt de verse lucht binnen. Harrie weet vanuit de tuinbouw dat het klimaat in een ruimte waar zich mensen, dieren en planten bevinden, aangenaam moet zijn om gezond te blijven. Zijn hokken voldoen aan deze eis. Op de vloer ligt er een laagje erwtenstro en dit maakt het aangenaam en gezellig voor de duiven. In de winterperiode wordt er wel gepoetst. Bij de jonge duiven zijn rennen aan de zijkant aangebracht.

De basis van het hok
In de huidige duiven van Harrie vind je nog steeds het “oude soort” terug waarvan de basis teruggaat naar duiven van het soort van Herman Spekenbrink uit Enter. De basis van deze duiven gaat weer terug naar het oude Aarden, Stichelbout, Desmet-Matthijs en het Vossen soort van de Gebr. Janssen. Het tweede deel van het “oude soort” vond haar oorsprong in duiven van E. Wielink uit IJsselmuiden en hierin zat het soort van Jac. Wolff, Jan de Weert (lijn 131) en de “002”en “226 lijn” van Piet Lazeroms.

Op dit “oude soort” werden door de jaren heen duiven ingekruist van de volgende lijnen:

 • Mark van den Berg uit IJsselmuiden met wie hij sedert 2014 een gezamenlijk ZLU-kweekhok heeft en aan samenkweek doet. O.a. broer “Olympic Zara”, dochter “Anna”, halfzus “Christy”, “Lieke”.
 • 15 rechtstreekse Nico Volkens, o.a. uit de toppers: ‘Red Terror x Callas‘, ‘Fighter x Callas‘, ‘Le Marchand‘ ‘The Don‘ en een volle broer van “The Don”
 • Peter Bruinenberg uit Steenwijk o.a. uit “Jolijn” en uit de stamvader de “097″ (uit 100 x 10). Ook kwamen de Bruinenberg duiven via Jan van Straten uit Utrecht, o.a. (broer “Aurillac”)
 • Michel Verweij en Peter de Haan uit Mijdrecht w.o. zoon “Red Rose” en kinderen uit “Milos”, “Messi”, “Iniesta”, Superkweker “Stet”, “Barry”, “Balotti”enz.
 • Jaap Mazee uit Ens uit diens 3e Nat. St. Vincent
 • Gebr. Jacobs uit Nes aan de Amstel, kinderen van de “Barca 621″, via Verwey-de Haan. Zie ook de afstamming van de winnares.
 • Jellema-duiven via Arjan Beens Genemuiden en Jan Morsink uit Marle, Ook de moeder van de winnares welke Mark van den Berg kreeg van Arjan Beens, uit “Icarus” (zoon “Snelle Jelle” x “ Miss Gijsje” x “Christy” (1ste NPO Orange van Mark van de Berg)
 • Nico de Fouw uit Bant 2 zussen en 2 kinderen van de fameuze “Vale Barca” 1e Asduif Barcelona 3 jaar ZLU.
 • Jan Schreurs uit Nieuw-Vennep, de topduivin “‘t Rooitje” met 2de, 1ste en 15de 15 Internationaal ZLU en 7/7 op de ZLU vluchten en een aantal van dezelfde lijn.
 • recentelijk nog aanwinsten van o.a. Coen en Marc van Haarlem uit Terborg en Marlon Kok uit Ransdorp.
 • Dennis Borkent uit Rijssen uit de “Blauwe Monty”En hopelijk, zegt Harrie, ben ik een geen vergeten en indien wel, mijn excuus.

Nestspel als spelmethode
Harrie heeft samen met plaatsgenoot Mark van den Berg een gezamenlijk fond-kweekhok en bestaat uit 25 koppels. Deze worden medio januari gekoppeld. Hieruit kweekt hij in diverse rondes een 100 tal jonge duiven. De jonge duiven worden in het najaar opgeleerd tot ca. 350 km en Harrie geeft ze ook nog mee op de z.g. taartvluchten. Op de vlieghokken zijn 35 koppels overjarige vliegduiven ondergebracht. Daarnaast 20 koppels jaarlingen en een 10-tal late jonge duiven. De vliegduiven worden gekoppeld tussen begin en half april. Ze mogen dan twee keer overbroeden. Van enkele beste koppels verlegt hij de eitjes. Daarna mogen ze aan een derde nest beginnen om op de eerste ZLU vlucht te kunnen inmanden op eitjes van ca. 10 dagen. Dit seizoen was het even bijsturen i.v.m. de verlate start van het seizoen. Op Agen ZLU zit een groep dan op aangepikte eitjes of kale jonkies. En straks de Barcelona duiven dan op jongen van 6 tot 8 dagen. Daarna begint de broedcyclus weer opnieuw. Op de ZLU-vluchten tracht hij hele koppels in te manden. Maar dit kan wijzigen als de geplande duiven toch niet die conditie hebben die Harrie graag ziet. De nestduiven worden zodanig voorbereid dat ze ca. 2000 tot 2500 km onder de vleugels hebben. Hiertoe mand hij de duiven in bij de gelegenheden die er zijn of gaat er zelf mee op pad. Doch verder als 400 km gaan ze niet.Trainen doen de nestduiven eenmaal daags en dit is in het begin van het seizoen met enige verplichting en later in het seizoen mogen ze ook wel eens enkele uurtjes vrij in- en uitvliegen. Tussen de vluchten worden ze ook regelmatig weggebracht om het ritme erin te houden. De jaarlingen gaan enkel mee op de dagfondvluchten. Harrie vindt dat jaarlingen nog verder moeten uitgroeien en vind hiervoor de dagfondvluchten als opleiding het meest geschikt.

Verzorging van de duiven.
Harrie voerde vele jaren de mengelingen van de fa. Wielink en dit naar volle tevredenheid. Sedert dit jaar geeft hij de mengelingen van de fa. Vanrobaeys. Daarbij volgt hij in grote lijnen hun voersysteem en is er zeer tevreden over. Hij voert zijn nestduiven in het algemeen ruim en veelal in de voerbak op de vloer. De duiven welke naar een vlucht toe gaan worden in de nestbak bijgevoerd met een zwaardere mengeling en een supplement van snoep en natuurlijke producten uit de handel. Af en toe ook een pinda. Harrie vindt dat er in de mengelingen voldoen zaden zitten die de mengeling vetrijk maken. Het voeren in de nestbakken zorgt ervoor dat de band tussen de melker en de duif hechter wordt, vindt Harrie.

Medische aspecten
Ook de medische kant houdt Harrie eenvoudig. In de stille periode wordt er gekuurd of geprikt voor paratyfus en paramixo. In het vliegseizoen geeft hij de duiven soms een geelpil of een kort kuurtje voor de luchtwegen. Doch alles hangt af van hoe het verloop van de conditie van de duiven is. Doch het is geen wetmatigheid om iets in de drinkpot te kieperen. Mocht hij het niet helemaal vertrouwen dan gaat hij op consult bij Nanne Wolf.

Een onvergetelijke dag
Tijdens ons gesprek kon je merken dat Harrie nog helemaal beduusd was van alle gedoe rondom hem heen. Diverse keren melde zich nog iemand om te feliciteren. Sedert 1987 koos Harrie voor het spel op de ZLU vluchten, want de ochtendlossingen vindt hij duidelijk mooier dan de middaglossingen. In de beginjaren werd er in het noorden nog niet veel op de ZLU vluchten ingemand, doch dit veranderede in de loop der jaren toen bleek dat de duiven uit het noorden wel degelijk op de uitslag konden komen, ondanks de verre afstanden. Anno 2020 blijkt maar weer eens dat de kwaliteit wint boven de afstand. Harrie liet het zien en deze prestatie krijgt duidelijk meer glans gezien de zege op de afstand van 1131 km. Voor Harrie en ook echtgenote Renée werd het een onvergetelijke dag. Waar hij jarenlang van gedroomd had om eens een 1ste nationaal te winnen, kwam deze droom nu uit en zelfs meer dan dat. Het werd een 1ste Nationaal en 1ste Internationaal. Vaak zal deze dag nog gememoreerd worden. Na een dag hectiek is er pas besef welke prestatie “Kaysha” geleverd heeft.

Harrie en Renée van harte gefeliciteerd.

Marcel Görtzen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *